RIO NEGROMOJA OCJENA
PRIČA: 8
SCENARIJ: 8
CRTEŽ: 10
NASLOVNICA: 10
88 %
PRIČAU Manausu Mister no započinje svoju novu avanturu tako što ulazi u lokalne tuce zajedno sa svojim starim prijateljem Krugerom i novostečenim prijateljem,simpatičnim tamnoputim pjevačem Danom Winter, zbog kojega i upada u spomenute probleme.
U međuvremenu upoznaje tajanstvenu profesoricu zbog koje ponovo dobiva batine...
Kako vjerojatno već i sami pretpostavljate naš Jerry završava u zatvoru odakle ga izvlači stanoviti profesor-znanstvenik,isti ga zajedno sa spomenutom profesoricom unajmljuje da organizira ekspediciju do gornjeg toka Rio Padauirija.
Ekspedicija započinje kako već obično to biva u ovakvim stripovima,pričama...lagano, rekli bi da se sudionici dosađivahu, onda započinju nevolje.
U ovom slučaju prva nevolja je nevjerojatna čvrsta trava u močvarnim područjima,susrećemo tu i razne stanovnike močvarnog područja kako na dvije tako i na četiri noge.
Naša ekspedicija dolazi do sela Indiosa tj. cilja našeg znanstvenika i profesorice, kako bi istražili unutrašnjosti piramide Maya, tu Mister no i sudionici, pa može se slobodno reci i stanovnici sela Indiosi, nailaze na nevolje koje ih očito prate od samog starta putovanja/pustolovine, dakle još iz odredišta Manausa, da bi saznali za te nevolje preporučujem da uzmete u ruke ovaj jako dobar strip Mister noa.
SCENARIJScenariji se proteže kroz prašumu i močvaru Amazonije,što se meni izuzetno sviđa, volim takve scene i okolinu radnje.
Sve jedna scena putovanja brodom je pamtljiva,pogotovo nevjerojatne scene probijanja kroz travu i po meni najbolje scene u ovoj priči, pojavljivanje aligatora.
Od scena koje su mi dobre izdvojio bi one koje su povezane s ostacima Maya.
CRTEŽCrtež Disa je jako dobar, jedinu zamjerku imam kako crta pilotovo lice,ali kako priča odmiče tako to izgleda sve bolje i bolje.Izvrsni su mu kadrovi borbe Jerrya i krokodila, samo na tome će dobiti ocjenu više od mene.Pohvalio bi Disa još jednom kako crta žene, lik profesorice je baš privlačno nacrtao.
NASLOVNICEFerrijeve naslovnice su izvrsne,pogotovo prva i druga, prva je genijalna i tu se nema što nadodati osim sve desetke.Još bi rekao da je jako dobro tempirao vrijeme tj. jako je dobro naslovnicama dočarao svaki dio price zasebno.
ZAKLJUČAKNa kraju možemo reci da je Nollita napravio jednu pilotovu avanturu koja će se sigurno pamtiti.
Odlično nas je prove od starta kroz močvaru i prašumu Amazonije sve do cilja price,piramide Maya.
Ovdje bi se još osvrnuo kako nam je Nollita predstavio našeg junaka kao humanista, naime dok je Kruger rješavao neprijatelje po kratkom postupku rješavajući ih života,Jeery ga je zaustavljao i samo onesposobio neprijatelja, ponekada je teško u takvim trenucima izabrati jer time ugrožavaš živote ljudi koje voliš na kraju krajeva i svoj život, to smo jako dobro vidjeli u događanjima unutar piramide kada je Jeery riskirao svoj život ne bi li spasio život onoga koji je doslovno gazio preko mrtvih da se dokopa svog cilja.
Kad sam spomenuo već to, nije na odmet za reci kako mrtve i stare civilizacije treba poštivati,možeš istraživati i zanimati se ali uništavati ili prisvajati...svi filmovi,knjige pa i događaji nas uće kako kod tih stvari prije svega treba poštivati kako ostatke tako i samu civilizaciju.
Treba još reci kako na kraju price vidimo svu " nemirnu" prirodu našeg junaka koja se jednostavno ne da "ukrotiti" od ženske ruke.
ZANIMLJIVOSTI-Po prvi puta se pojavljuje Dana Winter, simpatičan prijatelj Mister Noa
-Prvi puta se pojavljuje Patricia Rowland,jedna od najvažnijih žena u životu Mr.Noa
-Maya ili Maja, jedan od najciviliziranijih indijanskih naroda domorodačke Amerike nastanjen na poluotoku Yucatán u Meksiku, Hondurasu, Salvadoru i Belizeu, te susjednoj Gvatemali. Danas broje oko 2.000.000 pripadnika. Civilizacija Maja je većinom propala do dolaska konkvistadora početkom 16. stoljeća, a njihove moćne gradove progutala je džungla.
Mayanski grad Uxmal
Odlična scena borme Mister Noa i aligatora
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!