petrovic.mm wrote:Pozdrav, imam sledeci problem a možda i nije, prilikom logovanja na Vasem sajtu pokazuje upozorenje da veza nije bezbedna tj. pre vaše http adrese, katančić je precrtan i kada se kursor miša približi njemu piše ''veza nije bezbedna'', da li to ugrožava kupovinu preko web shopa i u čemu može biti problem ?
Hvala.
Kada otvarate web-lokaciju koja upotrebljava HTTPS (zaštitu veze), poslužitelj te web-lokacije upotrebljava certifikat da bi preglednicima (na primjer Chromeu) dokazao identitet te web-lokacije.
Bilo tko može izraditi certifikat koji se predstavlja kao bilo koja web-lokacija. Da bi vas zaštitio na webu, npr. Chrome zahtijeva da web-lokacije upotrebljavaju certifikate pouzdanih organizacija.
A znate kako to ide i da su "certifikati pouzdanih organizacija" samo oni koji to rade globalno i surađuju s web preglednicima.
Naša web stranica ne koristi HTTPS vec HTPP i server na kojem se nalazi ima vlastite zaštite koje web preglednici ne prepoznaju kao "certifikati pouzdanih organizacija" i zbog toga prikazuje tako.
Što se tiče sigurnosti pri kupovini tu možeš mirno spavati (a i mi) jer se primjerice kupovina i plaćanje kreditnim karticama obavlja direktno na stranici Raiffeisen Banke a ne na našoj stranici.
Dakle kad plaćate karticama prespoji vas na stranicu banke, a kad odaberete drugi način plaćanja jedini podaci koje nama ostavljate su ime, prezime i adresa, nema nikakvih bankovnih podataka.
A i ti osobni podaci (adresa) su naravno zaštićeni za treće strane tako da je i to sigurno.
Postoji li 100% sigurnost i anonimnost na netu? Naravno da ne postoji, ne treba živjeti u iluzijama. Izuzetno sposobni hackeri probiju i zastitu kod CIA-e, ili nekih banaka, organizacija itd.
Samo što smo mi mali "obični" ljudi nezanimljivi za takve akcije i vjerojatnost da će netko hakirati banku i pokupiti brojeve kartica nas običnih smrtnika te ih zlorabiti, jednaka je šansi
da vas netko, dok šetate, zaskoči i opljačka. A osim toga banke imaju i osiguravatelje kao i reosiguravatelje za sve oblike malverzacije novcem koje se mogu desiti.