Tajanstveni totem(SAKL 1a, LIBKB 1a, ZS 42, SR 1a) - 32 str.
Vjerovali ili ne:
- Zanimljiva je Dnevnikova odluka da prvu Teksovu priču objavi tek u ZS 42 kao sporednu, nakon Texove priče "Zaseda u kanjonu" (peta epizoda kronološki: "Banda Kida Billya"), te epizode Malog rendžera "Ukleti ranč" (treća epizoda tog junaka kronološki: "Farma Jane Russell"). Tako "Tajanstveni totem" počinje tek na 88. stranici
Kratki sadržaj:Usamljeni osvetnik Tex Willer pomaže Indijanki Tesah preoteti tajanstveni totem iz ruku Johna Coffina i negove bande; no, pravi cilj razbojnika nije totem, već zlato plemena Pawnee skriveno u podzemnom hramu...
Komentar:Zahvaljujući Strip-Agent Klasik izdanju u boji, došao sam u posjed ovog stripa, iako uopće ne kupujem Texa.
Zanimljivo je pročitati prvi broj Texa uopće i, unatoč kritikama, ova prva kratka epizoda nije toliko loša. Odiše onim starinskim štihom, a ne može se uspoređivati s današnjim stripovima. Samim tim i ocjene su više subjektivne. Ipak sam uzeo u obzir vrijeme kad je priča nastala i činjenicu da je ovo sami početak ovog junaka.
Za crtež idu slične primjedbe kao i za priču. Daleko je to od modernog stripa, ali i prošlo je puno vremena od nastanka ove epizode. Kao i kod Malog Rendžera i Gambe, zanimljivo je vidjeti koliko je Galleppini kasnije napredovao.
Ocijenio sam Galepovu naslovnicu u Klasik izdanju, koja kao i cijelo izdanje odiše starinskim štihom.
Za izdanje ide čista desetka, a Tex je dobio još jednog čitatelja.
(priča: 7, scenarij: 6, crtež: 6, naslovnica: 8) - 65% Crvena ruka (SAKL 1b, LIB KB 1b, LMS 44, SR 1b), 52 str.
Kratki sadržaj:Tex pokušava privesti zakonu bandu "Crvena ruka“, kako bi dokazao da zapravo nije odmetnik nego borac za pravdu...
Komentar:Situacija s ubacivanjem onesvještenog Texa u jamu usred rudnika, dizanja ulaza u rudnik u zrak, pa stražarenje četiri dana u strahu da ne bi preživio i izašao, je nešto najgluplje što sam dosada pročitao ili pogledao uopće. Ako izuzmemo tu, toliko nepotrebnu i suvišnu scenarističku glupost, ovo ostalo i nije toliko loše. Normalno, mora se uzeti u obzir vrijeme izlaska stripa i ne povlačiti usporedbe s današnjim stripovima.
Slična situacija je i za crtež, koji je dosta siromašan s malo akcije. Galepu se najviše može zamjeriti nujednačen izgled Texova lica. Ocjena za naslovnicu ide originalnoj, koja je efektna ponajviše zbog zanimljivih boja. U Klasik izdanju naslovnica koja pripada ovoj priči nalazi se na poleđini prvog broja.
(priča: 5, scenarij: 4, crtež: 5, naslovnica: 8) - 50%
El Diablo(SAKL 1c/2a, LIBKB 1c, LMS 44, SR 1c) - 44+15=59 str.
- treća Texova epizoda
Zanimljivosti: - Tex upoznaje Kita Carsona.
- Tex dobiva rendžersku značku.
Kratki sadržaj:Tex nailazi na ranč u plamenu i čovjek na samrti ga moli da spasi njegovu kćer Joanne koju je oteo El Diablo koji sa svojom bandom terorizira stanovništvo...
Komentar:Prvo da još jednom pohvalim Strip-Agentovo Klasik izdanje. Zgodan dodatak ovim prvim brojevima su psići koji su ubačeni ispod didaskalija. Par epizoda kasnije se Galep uozbiljio, pa su psiće zamijenili kvadratići.
Zanimljivo je ovo pročitati s današnje točke gledišta. Ove početne epizode su ocrnjene, ali ne bih se baš složio s većinom. Naivno je, ali daleko je od dosadnog. Ovo je pisano prije eksplozije vestern filmova i stripova, pa mi je odličan detalj s revolverškim obračunom u salunu. Naime, zbog kasnijih vestern filmova i stripova, danas svi revolveraške obračune zamišljaju kao brzo potezanje i pucanje, a u stvarnosti nije bilo tako. Zbog nezgrapnosti i nepreciznosti tadašnjeg oružja teško da je to bilo ostvarivo, tako da je scena u ovom stripu puno realnija. Također, ovdje sam prvi put uopće vidio ovakav obračun.
Za razliku od Malog rendžera i kapetana Mikija, ovako su pravi rendžeri na Divljem zapadu i izgledali. Nisu imali blještave uniforme, a čak su i zvijezde upitne! Navodno su ih počeli koristiti tek početkom 20. stoljeća.
Crtež solidan, a boja dosta doprinosi pozitivnom dojmu. Originalne naslovnice ova priča nema.
(priča: 7, scenarij: 6, crtež: 7, naslovnica: -) - 67%Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!