Evo i moj komentar da potkrijepim svoje tvrdnje:
"Hellingen je živ"Svaka čast Hellingenu i Boselliju, ali ovo je katastrofa. Pogotovo što dolazi nakon cijelog niza genijalnih epizoda u tzv. "sjevernoameričkoj odiseji". Inače sam ljubitelj fantastike, a i Boselli mi je odličan scenarist, ali ovdje ništa ne štima. Čak i ako stavimo sa strane fantastične i magične nebuloze, scenarističkih nelogičnosti ima toliko da ih je nemoguće sve nabrojati. Ferri dosta neprecizan i lošiji nego inače.
Jedina pozitivna stvar u ovoj velikoj katastrofi je pojavljivanje meni omiljenog pisca E. A. Poa i dosta situacija iz njegovih pripovijedaka. Posebno je impresivno njihalo "strave" iz pripovijetke "Jama i njihalo" i izmišljanje razloga zašto priča "Doživljaji Arthura Gordona Pyma" završava onako kako završava - bez pravog završetka.
EDIT: 18.08.2018.
Nakon ponovnog čitanja dva vrhunska prethodna obračuna s Hellingenom, skupio sam hrabrosti da ponovno pročitam ovaj nastavak, a prije upuštanja u čitanje Burattinijevog zadnjeg nastavka. Sada su dojmovi mrvicu bolji, ali i dalje sam šokiran suludim Bosellijevim idejama i crnim rupama u scenariju. Jako cijenim Bosellija i njegov rad na Zagoru, pa je samim tim razočaranje još i veće.
Pozitivne stvari, uz genijalno ubacivanje mog omiljenog pisca E. A. Poa i baze Drugdje su i pojavljivanje plejade pozitivnih likova iz serijala, a posebno drugo pojavljivanje Heyoke (nakon specijala "Crni plamen") - najzanimljivijeg Bosellijevog pozitivnog lika. Sviđa mi se i najava, meni možda i najbolje Zagorove priče: "Morske strave" pri kraju epizode.
Osobno mi je drugi dio s "Puppet masterom" najmanje loš, začinjen jezovitom atmosferom u stilu legendarnog "Hagota". Naravno, tu je Ferri odigrao svoju ulogu. Prvi dio, a posebno završnica iritiraju kvazi znanstveno-fantastičnim elementima kakvih nema ni u Zvjezdanim stazama. Magični elementi mi toliko ne smetaju, ali što je previše, previše je! To je još i scenarij s ogromnim propustima, slučajnostima i razrješenjima nemogućih situacija, a postojanje matičnog akronijanskog broda u orbiti baca sjenu i na prethodne dvije antologijske epizode.
Ferriju povećajem ocjenu na maksimalnih deset, jer je to zaslužio i ništa nije kriv za nelogičnosti. Naslovnice također zaslužuju desetku - efektne su i izazovne. Još jedan razlog za razočaranje nakon čitanja!
Ostaje mi još da vidim šta je Burattini izveo u novom nastavku u strahu od najgoreg.
(priča: 3, scenarij: 3, crtež: 10, naslovnice: 10) - 58%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!