Pozdrav svima!
Vjerujem da su neki od vas već vidjeli vrlo sličnu objavu negdje drugdje. No, kako od viška glava ne boli, evo, stavljam objavu i ovdje.
Prije svega da napomenem da, iako nisam aktivan član foruma, ipak ga već godinama vjerno pratim incognito. Za mene je forum uvijek bio vrijedan izvor informacija.
A time dolazim i do razloga zašto sam ipak odlučila izaći iz incognito moda 😊 No, prije nego nastavim, ukoliko sam stavila ovo pod pogrešan topic, molim administratore da ovaj post presele.
Stariji sin (11 godina) pohađa VI. OŠ Varaždin, u kojoj je Miroslav Cmuk bio dugogodišnji knjižničar te je ostavio vrlo velik utjecaj na generacije i generacije učenika.
Tijekom zimskih praznika razgovarala sam s djecom iz sinovog razreda i nekako smo se dotaknuli Miroslava i njihove želje da nešto naprave u sjećanje na njega.
Dugo sam razmišljala kako da pomognemo djeci da se ostvari ta njihova inicijativa i nadam se da sam, u suradnji sa zaposlenicima VI. OŠ Varaždin, našla rješenje. Naime, ravnatelj VI. OŠ se složio da se pokrene akcija obilježavanja njegovog 40. rođendana (03.04.2023.). Zapravo, škola je ionako imala u planu obilježavanja tog dana, samo smo ga sada "nadogradili". Naziv pod kojom će se taj dan obilježiti jest Školski dan stripa (povodom rođendana Miroslava Cmuka).
U suradnji s djecom i zaposlenicima OŠ osmislili smo nekoliko aktivnosti na tu temu. Ako nekoga zanima, mogu detaljnije se raspisati o svakoj planiranoj aktivnosti 😊
No ono što je najznačajnije da je jedna od njih je i akcija uređenja nečega što za sada neslužbeno zovemo Miroslavov kutak sa stripovima, a koji bi bilo smješten u sklopu školske knjižnice.
S obzirom da svi znamo koliko školama nedostaje sredstava, ravnatelj je ostavio mogućnost da, tko god želi, može pokloniti strip za taj kutak. Kako bismo povećali vidljivost te akcije, škola je kreirala i letak a uskoro će ići i obavijest svim roditeljima kao i obavijest na stranici škole.
No ja pokušavam razmišljati malo šire i to baš potaknuta dosadašnjem odazivu na slične akcije koje su oglašavane putem ovog foruma. Jednostavno vjerujem da i u stripovskoj zajednici ima ljudi koji bi se možda željeli priključiti akciji.
Plan je da škola sakuplja stripove koje bi poklanjali učenici i njihovi roditelji. S druge strane ja sam dobrovoljac koji će na sebe preuzeti prikupljanje stripova od, nazovimo to, stripovske zajednice. Odnosno, moja zadaća bi bila da prikupim stripove, vodim evidenciju o poklonjenim stripovima na transparentan način te koordiniram sve vezano uz taj dio. Nakon toga bismo ravno na Miroslavov rođendan (3.4.2023.) sve prikupljene stripove predali VI. OŠ Varaždin.
Samo logistički, ukoliko netko želi pokloniti strip, molim Vas kontaktirajte me preko PM ili na e-mail
ivana.prikratki@gmail.com pa da dogovorimo primopredaju poklonjenih stripova. S time da preporučam komunikaciju putem maila, s obzirom da njemu imam pristup 24/7.
Dakle, ovim putem Vas pozivam, da ukoliko imate mogućnosti i želje, da poklonite koji strip viška iz vaših kolekcija za školsku knjižnicu, kako bi se obogatio Miroslavov kutak u sklopu knjižnice i tako sačuvala uspomena na njegov život i djelo.
Još jedan info, popis do sada prikupljenih stripova nalazi se u tablici koja se svakodnevno ažurira a kojoj možete pristupiti preko sljedeće poveznice:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1_whFiTcsFlei_8MH7CqiI4V5gWYdyRMrinkHJyG3dv8/edit?usp=sharing Kao što sam i prije napomenula, već sam nekoliko puta vidjela da se stripovska zajednica okupila u plemenite svrhe i da je reagirala izuzetno pozitivno, pa se nadam takvom ishodu i ovaj puta. Nadam se da ćemo tako zajedno uspjeti pomoći djeci da se prisjećaju Miroslava s radošću i to kroz medij koji je obožavao.